Nyomtatás

A jó házasság elképesztő hatásai

June 23, 2017 744

marriage2A jó házasságnak igen kedvező hatásai vannak a benne élők egészségére. Különösen az évtizedeken keresztül működő kapcsolatok befolyásolják pozitívan a házastársak fizikai és mentális állapotát.

Összességében a jó házasság fokozza az egészséget, hiszen ha valakit szeretünk, akkor ez arra ösztönöz bennünket, hogy próbáljuk megtartani jó egészségben - mondja Christine Proulx, a Missouri Egyetem professzora. A házasság fontos közösségi támogatást is nyújt, ami megmagyarázhatja a kutatási eredményeket, amelyek szerint a házaspárok nagyobb valószínűséggel élik túl a rákot, és kevésbé valószínű, hogy kialakul náluk a demencia, vagy hogytüdőgyulladásmiatt kórházba kerülnek.

A részletesebb tanulmányok azt mutatják, hogy a házasság és az egészségügy kapcsolata más a férj és a feleség számára, és ez néha váratlan módon mutatkozik meg. "A férfiak számára a házasság minősége kevésbé fontosnak tűnik, de csak a jó házasság hat pozitívan egy nő egészségére" - közölte Hui Liu szociológus, a Michigani Állami Egyetem kutatója. Hogyan befolyásolhatja tehát a házasság az életminőséget?

marriage

Az évtizedek óta tartó házasság

A házaspárok biológiailag hasonlóvá válhatnak idős korukra. Két tanulmány is rámutatott ezekre a hasonlóságokra a hosszú időn keresztül együtt élő pároknál, beleértve a vesefunkciót, a koleszterinszintet, a markolás erősségét, a napi feladatoknál megmutatkozó nehézségeket és a depressziót. A Michigan Egyetem kutatói több mint 1500 idősebb házaspárt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy sokukat biológiai szinkronban találtak a vértesztek markerei alapján. A Brit Columbiai Egyetem és a Pennsylvaniai Állami Egyetem pedig korábban mintegy 1700 olyan amerikai házaspárt vizsgált meg, amely több mint negyven éve házasodott össze, és úgy találták, hogy a párok kezdik tükrözni egymás érzelmi és testi állapotát idős korukra, azaz e házaspárok érzelmileg és fizikailag is függővé válhatnak egymástól.

Ha egyikük depressziós

A házastárs depressziója növelheti a krónikusfájdalomkockázatát. Az Edinburgh-i Egyetem tanulmánya több mint 100 ezer brit ember vizsgálata alapján megállapította, hogy míg a krónikus fájdalmat részben egy személy genetikája okozza, partnere mentális egészsége is szerepet játszik benne. A depressziós házastársak ápolása hozzájárulhat a társak fájdalmainak kialakulásához, állítják a kutatók, de úgy tűnik, hogy vannak olyan külső tényezők is, mint az étrend és más szokások, amelyekben a pár osztozik.

A zsémbes feleség

Lehet, hogy a folyton zsörtölődő felségnek köszönetet kellene mondaniuk a férjeknek! Az asszony piszkálódása ugyanis lelassíthatja a cukorbetegség kialakulását és elősegítheti, hogy a férj betartsa a doktor előírásait. Sajnálatos, de fordítva nem működik ez a hatás. A Michigani Állami Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a kellemetlen házastárs javíthatja a férje egészségét még akkor is, ha az állandó súrlódás a kapcsolatot feszültté teszi. A férfiak számára a zsémbelés gondoskodást jelent, de a nőknek a zaklatás csak zaklatás. Csak a jó házasságoknál tudták kimutatni, hogy a cukorbetegség kockázata alacsonyabb a nőknél - mondja Hui Liu szociológus, vezető kutató.


A teljes cikk a hazipatika.hu oldalon olvasható.

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Legfrissebbek a szerzőtől: Esküvő Világ