Nyomtatás

A felejthetetlen Négy Nap...

719

A vidéki vagy falusi esküvő hallatán sokan felkapják a fejüket, de vannak olyanok is, akik kicsit grimaszolnak. Ha szereted a nagy bulikat, akkor valószínűleg a falusi esküvőt neked találták ki. Amennyiben tartjuk a ma is élő hagyományokat, akkor kell hozzá háromszáz ember és minimum négy nap.

Egy igazi falusi esküvőn részt vesz az egész falu, olyan, mint a búcsú vagy a falunap. Első nap a sátorállításé, ami hagyományosan a férfiak feladata, a nők pedig elkezdik készíteni a különböző süteményeket a lakodalomra. A második nap a legény- illetőleg lánybúcsúé, a harmadik pedig már a lakodalomé. Ha voltál már falusi esküvőn, akkor biztos tudod, hogy nem mindenki örül azért ennek a feszített tempónak, elsősorban a hölgyek és a menyasszony hajlamos húzni a száját, mivel már a sátorállításnál elő szokott kerülni a pálinkásüveg, ami aztán el se tűnik többet. A harmadik nap van tehát a lagzi, de akkor mire van a negyedik? Sok helyen úgy hívják ezt, hogy kárlátó és bizony gyakran ez az ünnepség megkoronázása. A maradék étel és ital kerül ekkor elfogyasztásra, hogy semmi ne menjen kárba és sokszor ekkor van a legnagyobb mulatság is, hiszen már mindenki felszabadultan ünnepelhet, hogy sikeresen lezajlott az előző napi esküvő. 

Hosszú az út a templomba

Egy falusi esküvőn a lakodalmas ház mindig a lányos ház, ezt a sátorállítás napján szépen feldíszítik, régebben még zöld ágakból külön kaput is építettek. A falusi esküvő napján a vőlegénynek innen kell elkérnie a menyasszonyt a lány szüleitől. Sok helyen még ma is él a szokás, hogy nem adják könnyen a lányt. Beöltöztetnek valakit csúnya banyának és azt akarják a vőlegényre rásózni, vagy az anyós fakanállal próbálja elkergetni leendő vejét. Miután mégis sikerült elkérni a lányt, a násznép elindul a templomba. A kisebb falvakban ez gyakran gyalog történik, a házak előtt pedig pálinkával kínálgatják az ünneplőket. A ceremónia után kezdődik a lakodalom, négy fogásra minimum számíts, ha falusi esküvőre mész, a pörkölt a sült csirke és a rántott disznóhús állandó eleme a menünek. Mivel a szomszédok is hoznak ételt-italt, így a készletek kimeríthetetlenek, ezért is jöhet a negyedik napi kárlátó. Ezen az ifjú házaspár már nem mindig vesz részt, inkább csak illedelmesen megköszönik a sok segítséget, amit kaptak rokonoktól, barátoktól, szomszédoktól, majd kettesben visszavonulnak.

(Forrás: www.eskuvotippek.hu)

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből