2024. április 30., kedd - Katalin, Kitti

Magazin

A járvány hetek alatt forgatta fel a kozmetikai bérgyártást

749

Alig vesznek rúzst, a higiéniai termékek viszont tarolnak. A kozmetikai bérgyártás egyes szegmenseiben az igény és a forgalom is megnőtt a koronavírus-járvány hatására, míg más területeket gyakorlatilag teljesen tönkretett a válság. Az emberek a krízishelyzetben a nem létszükségletnek számító szépségápolási termékeket inkább nem vásárolták meg, a másik oldalon a higiéniai kozmetikumokra a fertőzés elleni védekezés jegyében nőt a kereslet.

Király Zsolt, a C&C Laboratory Kft. tulajdonosa arról beszélt, több új szereplő is megjelent a kozmetikai piacon, ők főként teljesen kezdő vállalkozások, a portfóliójukat bővíteni szándékozó cégek és közéleti személyiségek. A koronavírus-járvány az élet minden területére kihatott, gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt változtatta meg alapjaiban a hétköznapjainkat. A kozmetikai iparágra is érezhetően hatással volt a kialakult helyzet, ugyanakkor egyfajta kettősséget is lehet érezni a piacon. Egyes szegmensekben nagyon komoly profitra tettek szert a cégek és ezáltal a bérgyártó partnerek is. Ennek oka, hogy rendkívüli többletigény keletkezett az alapvető higiéniai termékek iránt, mint például a kézfertőtlenítő. A másik oldalon viszont hatalmas pusztítást végzett a járvány, sok célországban teljes zárlatot vezettek be, így fennakadások voltak a szállításokban, de vásárlók is kétszer meggondolták, milyen szépségápolási terméket emelnek le a polcokról.

A szakember úgy fogalmazott, a bizonytalan időszakban azokat a kozmetikumokat aligha vették meg az emberek, amire nem feltétlen volt szükségük. Értelemszerűen ezekből a termékekből nem is kellett annyit legyártani a tavalyi évben. „A rúzs, a különböző szépségápolási kenceficék nem annyira hatották meg már a vásárlókat, sokkal inkább védekezni akartak a koronavírus ellen. Ez a két párhuzamos jelenség viszont kompenzálta egymást a kozmetikai ipar egészét nézve, aminek persze voltak nagy nyertesei és nagy vesztesei egyaránt” – fogalmazott Király Zsolt, a C&C Laboratory Kft. tulajdonosa.

Nagy gondot jelent a nyugat-európai zárlat

A cég termékfejlesztője hozzátette, az idei évre nem túl pozitívak általánosságban az előrejelzések, de mindezt nagyban befolyásolhatja, hogy világszerte milyen gyorsasággal sikerül visszaszorítani a járvány terjedését. Ha Nyugat-Európa fenntartja a korlátozásokat, ami például Magyarországnak egy jelentős piaca, az beláthatatlan következményekkel járhat akár már rövidtávon is.

A 2020-as évben valamelyest átalakult a kozmetikai bérgyártók ügyfélköre is. A legtöbb esetben kezdő vállalkozások, közéleti személyiségek, influenszerek vagy olyan vállalatok lépnek be a piacra, akik szeretnék szélesíteni a portfóliójukat. Király Zsolt érdekességként említette, bár az átlagemberek aligha tudják, de sok olyan komoly márka létezik, aminek egyáltalán nincs gyártókapacitása, ezért bérgyártással állítják elő a termékeiket. Hozzátette, a járványra reagálva egyre többen próbálnak online is értékesíteni, ott próbálnak brandet építeni, ami kis költséggel, rövid időn belül meg is valósítható. A C&C Laboratory Kft. tulajdonosa ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, vannak olyan alapelvek, melyekre hatványozottan oda kell figyelni, ha valaki bérgyártásban gondolkozik.

Két hónap alatt elkészülhetnek az új ügyfelek első termékei

„Fontos megfelelő minőségbiztosítási rendszerrel rendelkező partnert keresni. Ez szavatolja a gyártott anyagok lekövetését, a különböző folyamatok közötti átmenetek pontos betartását, az adminisztrálási feladatok hiánytalan elvégzését és az infrastrukturális hátteret is alapjaiban megszabja” – magyarázta. Mindenkinek azt ajánlja, keressen rá az adott bérgyártó cégre és vizsgálja meg a kapacitáslehetőségeit: hány darab termék előállítását tudják vállalni, hány tonnát tudnak lekeverni az adott időintervallumban, és hogy van-e például hideg-meleg technológia külön-külön. Fontos, hogy az adott cég rugalmasan tudja kezelni a kis szériás megrendeléseket ugyanúgy, mint a nagyobb mennyiségek legyártását. Érdemes a cégeknél a minőségbiztosítási rendszereik után is érdeklődni.

A GMP (Good Manufacturing Practice) minősítés már önmagában biztosítja a kiváló gyártási minőséget. Király Zsolt arról is beszélt, a kész tervvel érkező ügyfelek koncepciói az esetek túlnyomó részében nem valósulnak meg, ugyanis szakmailag átértékelve mindig tudnak jobbat vagy olcsóbb alternatívát kínálni nekik. Bár a minőségbiztosítási rendszerekből fakadó adminisztratív teendők miatt a C&C Laboratory Kft.-nél is bonyolultabb lett az adminisztráció, a versenytársakhoz képest a fejlesztési sebességük még mindig háromszoros. És mivel hamarabb kész lesz a termék, az ügyfelek gyorsabban is tudnak majd pénzhez jutni. A kozmetikumok előállítási ideje nagyon sok tényezőtől függ, de legjobb esetben már akár két hónapon belül kézhez kaphatja az ügyfél és elkezdheti azt értékesíteni a piacon.

Esküvő Világ

Tartalomszolgáltatásra, online marketinre van szüksége? Szeretné, hogy az Önök szolgáltatása is megjelenjen az Esküvő Világ portálon? Segítünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 

Korábbi híreinkből


 

 


 

Tipp

Időrendben

« Április 2024 »
H K Sze Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Tartalom galéria

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

Hétvégi tippek, kulturális programajánló

More details
Divathíradó – jöjjenek a legropogósabb felfedezések a trend világából

Divathíradó – jöjjenek a legropogósabb felfedezések a trend világából

More details
500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

500 vendég, 40 tonna virág és napi 16-18 óra munka – Ilyen Budapesten külföldi luxusesküvőket szervezni

More details
A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

A tavasz a megújulás ideje: így fogyókúrázzunk

More details
OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

OTTHON DESIGN - Tavaszi Otthonteremtési Kiállítás és Vásár, 2024. április 10-14.

More details
Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

Ápoljuk a bőrünket úgy, ahogy Kleopátra tette!

More details
Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

Ingyenes szakértői segítséggel fogynál? Itt az alkalom!

More details
Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

Fiatal bőr tudományos alapokon, természetes összetevőkkel

More details
Téglából épült kertes ház a magyarok álma

Téglából épült kertes ház a magyarok álma

More details